اختلال‌ رشد کودکان

اختلال رشد کودکان ، اختلال رشد کودکان Ftt،اختلال رشد کودک،اختلالات رشد کودک،درمان اختلال رشد کودکان،اختلالات رشد در کودکان،علل اختلال رشد در کودکان،درمان اختلال رشد در کودکان،علائم اختلال رشد در کودکان،اختلالات رشد کودکان،اختلال رشد در کودکان،اختلالات رشد نوزاد،اختلال در رشد کودک،درمان اختلال رشد کودک،اختلال رشد در کودکان دو ساله،اختلال رشد در کودکان چیست

اختلال رشد کودکان ،اختلال رشد کودکان Ftt،اختلال رشد کودک،اختلالات رشد کودک،درمان اختلال رشد کودکان

اختلال رشد کودکان چیست

اختلال رشد بچه به ناتوانی کودکان و شیرخواران از رشدطبیعی گفته می‌شود. تا زمانی که تشخیص خاصی برای توجیه این مشکل نباشد از اصطلاح اختلال رشد بچه صحبت می‌شود سنی که این بیماری آن رادربرمیگیرد ۵-۱سالگی است .

اختلال رشد کودکان چیست؟

بقیه بچه‌ های کلاس فرزندتان روز به‌ روز قدشان بلندتر می‌شود اما به ‌نظر می‌رسد که رشد فرزند شما عقب مانده است و این مسئله باعث می‌شود همکلاسی ‌هایش او را دست بیندازند. مشکلی وجود دارد؟ شاید، شاید هم نه. بعضی بچه ‌ها کمی کندتر از بقیه رشد می‌کنند و دلیل آن این است که پدر و مادرشان هم همینطور بوده‌اند. اما بعضی دیگر ممکن است یک اختلال رشد جدی داشته باشند که به هر مشکلی که نتواند انتظارات واقعبینانه رشد را در کودکان برآورده کند از رشد نکردن قد و وزن در کودکی گرفته تا تاخیر در رشد جنسی در نوجوانان اطلاق می‌شود.

دلایل اختلال رشد کودکان

1- دلایل ارگانیک: افت رشد به دلیل وجود یک بیماری حاد یا مزمن(مثل عفونت) که در جذب یا متابولیسم مواد مغذی تداخل میکند و یا نیاز به انرژی دریافتی را افزایش میدهد،رخ میدهد. 2- دلایل غیرارگانیک: بیشتر به عوامل محیطی،روانی و اجتماعی بر میگردد مثل عدم دریافت غذای کافی.80% بچه های FTT دلایل غیر ارگانیک دارند.فقر مالی،کاهش اشتها،عدم داشتن دانش و فهم کافی در مورد شیوه های صحیح غذا دادن ،تعداد زیاد فرزندان،شیر ناکافی مادر (بدلیل فقر غذایی مادر،استرسهای روحی مادر و …)از جمله این دلایل هستند. FTT غیرارگانیک بیشتر در سن زیر یکسال و حدود 6 ماهگی رخ میدهد.گاهی هم FTT به شکل مختلط رخ میدهد یعنی دلایل ارگانیک و غیر ارگانیک با هم بروز میکنند. 3 نکته کلیدی در تشخیص FTT ،بررسی منحنی رشد،گرفتن تاریخچه غذایی کودک و معاینه فیزیکی است.معمولا 3 نوع FTT تشخیص داده میشود: نوع 1: قد و دور سر طبیعی است و وزن کاهش یافته است که میتواند در اثر تغذیه نامناسب یا یک بیماری حاد باشد.وزن حساس ترین شاخص در تعیین وضعیت تغذیه کودک است و در تشخیص FTT اهمیت زیادی دارد.اگر بدن کودک غذای کافی دریافت نکند،از توده چربی و حتی ماهیچه ای خود استفاده میکند تا بتواندمواد مغذی مورد نیاز را فراهم کند. • کاهش وزن اغلب نشان دهنده وجود سوءتغذیه است. البته باید به خاطر داشت که نوزادان در 15-10 روز اول تولد وزن کم میکنند که شاید به خاطر کاهش آب بدن باشد و این وضعیتی عادی است نوع 2: دور سر طبیعی است و وزن و قد کاهش یافته است که ممکن است ناشی از اختلالات اندوکرین،کوچک بودن ژنتیکی جثه یا دیستروفی استخوان باشد. نوع 3:قد و وزن کاهش یافته و دور سر کمتر از مقدار طبیعی است.این نوع FTT در اثر تاخیر رشد داخل رحمی، نقص در سیستم عصبی ،عفونت های داخل رحمی و … رخ میدهد.اگر پدر و مادر هر دو جثه کوچک داشته باشند کودک به احتمال زیاد به طور ژنتیکی ریز جثه است و ناشی از سوءتغذیه او نیست.اگر گرفتن تاریخچه یا معاینه فیزیکی نشانگر FTT نبود ، میتوان از آزمایشات بیوشیمیایی استفاده نمود؛از جمله شمارش گلبولهای قرمز،بررسی غلظت و اسیدیته ادرار،ESR,BUN،آزمایش مدفوع،غلظت الکترولیت ها در کودکی که سابقه اسهال و استفراغ دارد ،سطح تیروکسین در صورتی که رشد وزنی او تحت تاثیر قرار گرفته است و اندازه گیری فشارخون.

اختلال رشد کودکان ،اختلال رشد کودکان Ftt،اختلال رشد کودک،اختلالات رشد کودک،درمان اختلال رشد کودکان

درمان اختلال رشد کودکان

توصیه میشود کودکان مبتلا به FTT نوع 2 و 3 به پزشک متخصص اطفال ارجاع داده شوند و برای کودکان مبتلا به FTT نوع 1 هم بسته به شدت آن اقدامات لازم انجام شود. • هدف از درمان FTT بهبود وضعیت رشد کودک است.در FTT ارگانیک ابتدا باید عامل بیماری را بر طرف کرد و سپس کمبود تغذیه ای را جبران نمود. • برای کودک FTT باید یک رژیم غذایی که کالری کافی برای افزایش رشد او فراهم کند تنظیم نمود.(تقریبا 150% کالری مورد نیاز برای سن او را باید در نظر گرفت.) • معمولا برای همه کودکان سوءتغذیه ای مکمل مولتی ویتامین/مینرال از جمله آهن و روی توصیه میشود. • برای کودکان شیرخوار، شیردهی باید ادامه پیدا کند و حتی اگر بچه توان مکیدن ا ندارد، مادرباید شیر خود را دوشیده و با فنجان و قاشق کوچک به بچه شیر بدهد. • برای کودکانی که غذا دریافت میکنند،باید دفعات تغذیه را بیشتر کرد و هر 3-2 ساعت یکباریا بیشتر به او غذا داد. • برای بالا بردن کالری غذا،به هر وعده غذایی کودک بهتر است2-1 قاشق مرباخوری روغن مایع یا کره اضافه شود. • استفاده از جوانه غلات (گندم و ماش)،عصاره استخوان قلم،پودر کنج یا بادام به مغذی کردن غذای کودک کمک میکند. • مصرف زیاد آب میوه و نوشیدنیهای شیرین(اغلب در مقادیرcc 900-360) میتواند FTT را تشدید کند.مصرف آب میوه باید تا زمانی که کودک به وزن مناسب نرسیده است بهcc 180-120محدود شود. • با توجه به اینکه تغذیه خوب در سالهای اول زندگی اهمیت زیادی دارد،کودکان FTT ،در اثر سوءتغذیه در معرض خطر عقب ماندگی ذهنی و رفتاری هستند(مانند دیر زبان باز کردن،اختلالات رفتاری و …).کودکان FTT زیر یکسال و به خصوص زیر 6 ماه ،یعنی زمانی که مغز بیشترین میزان رشد خود را دارد،ازاین نظر در معرض خطر بالایی هستند و لذا باید به تغذیه کودکان در این سن توجه کافی نمود.

اختلال رشد کودکان ،اختلال رشد کودکان Ftt،اختلال رشد کودک،اختلالات رشد کودک،درمان اختلال رشد کودکان

انواع اختلال رشد کودکان

۱) اختلال رشد کودک – نوع ۱ قد و دور سر طبیعی است و وزن کاهش یافته است که می تواند در اثر تغذیه نامناسب یا یک بیماری حاد باشد. وزن حساس ترین شاخص در تعیین وضعیت تغذیه کودک است و در تشخیص FTT اهمیت زیادی دارد. اگر بدن کودک غذای کافی دریافت نکند، از توده چربی و حتی ماهیچه ای خود استفاده می کند تا بتواند مواد مغذی مورد نیاز را فراهم کند. کاهش وزن اغلب نشان دهنده وجود سوءتغذیه است. البته باید به خاطر داشت که نوزادان در ۱۵-۱۰ روز اول تولد وزن کم می کنند که شاید به خاطر کاهش آب بدن باشد و این وضعیتی عادی است. ۲) اختلال رشد کودک – نوع ۲ دور سر طبیعی است و وزن و قد کاهش یافته است که ممکن است ناشی از اختلالات اندوکرین، کوچک بودن ژنتیکی جثه یا دیستروفی استخوان باشد. ۳) اختلال رشد کودک – نوع ۳ قد و وزن کاهش یافته و دور سر کمتر از مقدار طبیعی است. این نوع FTT در اثر تاخیر رشد داخل رحمی، نقص در سیستم عصبی، عفونت های داخل رحمی و … رخ می دهد. اگر پدر و مادر هر دو جثه کوچک داشته باشند کودک به احتمال زیاد به طور ژنتیکی ریز جثه است و ناشی از سوءتغذیه او نیست. اگر گرفتن تاریخچه یا معاینه فیزیکی نشانگر اختلال رشد نبود، می توان از آزمایشات بیوشیمیایی استفاده نمود؛ از جمله شمارش گلبولهای قرمز، بررسی غلظت و اسیدیته ادرار، آزمایش مدفوع، غلظت الکترولیت ها در کودکی که سابقه اسهال و استفراغ دارد، سطح تیروکسین در صورتی که رشد وزنی او تحت تاثیر قرار گرفته است و اندازه گیری فشارخون.

اختلال رشد کودکان ،اختلال رشد کودکان Ftt،اختلال رشد کودک،اختلالات رشد کودک،درمان اختلال رشد کودکان

علل اختلال رشد کودکان

علل مختلفی برای اختلال رشد وجود دارد. این علل را به ۳ گروه طبقه‌بندی می‌کنیم: ۱- شرایطی که باعث کاهش دریافت کالری می‌شوند. ۲- شرایطی که باعث افزایش از دست‌ دادن کالری می‌شوند. ۳- شرایطی که نیاز به کالری را افزایش می‌دهند.

علائم شایع اختلال رشد کودکان

دور سر، وزن و قد این کودکان به‌طور طبیعی رشد نمی‌کند. مهارتهای حرکتی این گونه کودکان از جمله چرخیدن در تخت ونشستن وایستادن و راه رفتن معمولاً” دیرتر از حالت طبیعی سایر کودکان ظاهر می‌شود. مهارتهای ذهنی و اجتماعی مانند صحبت کردن، رابطهٔ اجتماعی و غذا خوردن بدون کمک دیگران و اختیار ادرار و… نیز غالباً” از حالت طبیعی و نرمال خود به تآخیر میفتد

بیشتر بخوانید : سرماخوردگی کودکان زیر 1 سال